Joko hana aukeaa? – Loimaalle kokoontuneet rakennusalan ammattilaiset povaavat jo parempaa aikaa

0
Hämeenlinnan Charmia-liikkeessä työskentelevät Mimosa Numento ja Salla Ahonen paneutuivat Charmian tehtaalla Loimaalla järjestetyillä Minimessuilla Stalan myyntijohtaja Juhana Wellingin opastuksella uusinta uutta oleviin keittiöhanoihin.

Kun Loimaalla on koolla 120 rakennusalan ammattilaista eri puolilta Suomea, on oiva tilaisuus kysyä, joko alalla näkyy valoa vaikeiden viime vuosien jälkeen.

Loimaalaisen Charmia-ketjun kauppiaita ja liikkeiden henkilökuntaa sekä ketjun yhteistyökumppaneita vietti perinteistä yhteistä päivää Loimaalla koulutusten, leikkimielisten kisailujen sekä minimessujen merkeissä.

Charmia Groupin toimitusjohtaja Pertti Lehtinen oli tyytyväinen päivän ”pössikseen”, sillä se viestii hyvää tulevasta.

Verkostosta välittyi hänen mukaansa ihan muu kuin tappiomieliala.

– Vaikka uudisrakentaminen on ajanut päin seinää, ja tänä vuonna valmistuu noin 18 000 uutta asuntoa, kun määrä aiemmin on ollut noin 40 000, niin remontteja on tehty ja tehdään kuitenkin koko ajan.

– Eräskin kauppiaamme totesi, että nousuja ja laskuja on nähty ja että tästä mennään kyllä läpi.

– Pikkuhiljaa on tullut tarjouspyyntöjä jo isoiltakin rakennusliikkeiltä ja pientaloremontoijatkin ovat aktivoituneet, Siemensin ja Neffin myynnin aluevastaava Leena Kemppi sanoo.

Hänen mukaansa myymälöissä on ollut enemmän asiakkaita liikkeellä.

– Ja kauppojakin tehdään, enää ne eivät jää roikkumaan kuukausiksi.

Valtavirtaa ovat edukkaammat kodinkoneet, mutta jotain sellaistakin löytyy, missä ei nyt tunnuta tinkivän – tasotuulettimet, niitä halutaan nyt, Leena Kemppi tietää.

– Paljon toiveikkaampia ollaan kuin vuosi sitten, porilaisen Lanka ja Muovi oy -yrityksen tehtaanjohtaja Kimmo Kortelainen arvioi ja sanoo, että vientimarkkinassa piristyminen näkyy vielä enemmän.

Yritys valmistaa muun muassa koriratkaisuja pinnoitetusta teräslangasta sekä jätevaunuja. Tuotteissa käytetään kierrätysmuovia ja -terästä, sillä tavoitteena on yhä ekologisempi ja vastuullisempi tuotanto.

Ihmisten muuttuneet tarpeet haastavat miettimään uutta: tavallisesti 544 milliä syvien korien rinnalla on tarjolla myös 400 ja 300 -millisiä vaihtoehtoja.

– Asutaan paljon pienissä asunnoissa ja niihinkin halutaan toimivuutta.

Myyntijohtaja Aaro Vuori Lapetekilta summaa, että sysimustasta tilanteesta on päästy.

Rakennusteollisuuden tilastoista hän on päätellyt, että ensi vuodelle olisi hienoista kasvua uudistuotannossa luvassa ja toteaa, että remonteissa on ollut parempi tilanne koko ajan.

Kotitaloudet laittavat rahaa remontteihin ja remontoinnista ollaan kiinnostuneita.

– Tämä on alalle todella tärkeä segmentti.

Hän arvioi esimerkiksi korkotason laskulla olevan iso psykologinen merkitys.

– Ja on sen vuoksi konkreettista irtorahaakin kotitalouksilla, hän toteaa ja laskee, että kun ison asuntolainan korot laskevat vähänkin, niin se tarkoittaa mukavaa summaa kulutukseen.

Yritys myy muun muassa keittiöaltaita. Niissä ovat suosiossa ovat valkoisesta lähteneet murretut sävyt beige ja greige, joka siis on harmaan ja vaaleanruskean sekoitus.

Syykin on selvä: avokeittiöissä altaiden ja esimerkiksi hanojen tulee ikäänkuin sulautua muuhun sisustukseen, koska ne näkyvät muuallekin asuntoon.

– Ei saa näyttää liian keittiöltä.

Charmian Jyväskylän varastopäällikkö Jouko Hintikka ja varastomies Roope Kinnunen toteavat, että muutos vähän parempaan on näkynyt viime kuukausina, vaikka Jyväskylän alueella remonttipuoli on vetänyt aiemminkin hyvin.

Korona-aikana alkanut mökkien varustelu on johtanut siihen, että monilla on mökeillä hienommat keittiöt kuin kotona.

– Alvin korotusta ei olisi kyllä tarvinnut tehdä, Jouko Hintikka harmittelee.

Loimaalaislähtöinen, mutta sittemmin forssalaistunut Salla Ahonen on tuore charmialainen, joka kiersi messuja Mimosa Numennon kanssa.

He näkevät edessä ”vihreän siirtymän” – siis keittiökaappien ovissa väriä.

– Tummanvihreää esimerkiksi, Salla Ahonen vinkkaa.

Hämeenlinnassa työskentelevä kaksikko sanoo, että asiakkaita liikkeessä riittää – ei tarvitse peukaloita pyöritellä.

– Kun ei rohjeta ostaa uutta, remontoidaan vanhaa, he pohtivat ja toteavat, että aina asunnot vanhenevat, muutetaan, perheet kasvavat ja tarpeet muuttuvat ja taloussuhdanteet tuovat nousuja ja laskuja.

– Elämä jatkuu, vaikka tapahtuisi mitä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän