Vai median vika, Varha?

0
LL arkisto/SSS

Kirjoitimme Loimaan eteläisen kotihoidon tilanteesta torstain lehdessä (10.10.). Juttua työntekijöiden sairauslomasumasta ja heitä järkyttäneestä koulutustilaisuudesta tehtiin useiden viikkojen aikana – ja niin kuin alan yleisiin eettisiin sääntöihin sitoutuneen median kuuluu tehdä, luonnollisesti kysyimme myös Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan organisaatiolta tietoa ja kommenttia asiaan.

Kotihoitajien esihenkilön esihenkilön esihenkilö vastasi sähköpostitse kysymyksiin – ei kuitenkaan kaikkiin kysymyksiimme, vaan saimme kootun lausunnon, jossa ei esimerkiksi kommentoitu sitä, miksi kotihoitajien esihenkilö velvoitti hoitajat tulemaan työajan ulkopuolella ja jopa sairauslomalta tunnin pituisiin kuulemistilaisuuksiin.

Juttu julkaistiin paperilehdessä torstaina ja samana aamuna myös lehden nettisivuilla ja sovelluksessa. Perjantaina Varha lähettää Suomen Tietotoimiston STT kautta tiedotteen, jossa se kertoo, että ”julkisuudessa on annettu virheellinen kuva siitä, että Loimaan eteläisen kotihoidon haastava tilanne johtuisi työyhteisölle elokuussa järjestetystä sisäisestä koulutuksesta”.

Loimaan Lehti on kirjoittanut koulutuksesta ja sen aikaansaamasta kuohunnasta. Juttumme ei kommentoi sitä, miten haastava tilanne on mahdollisesti saanut alkunsa ja muun ”julkisuuden” antamaan mahdolliseen virheelliseen kuvaan emme tietenkään ota kantaa.

Missä virhe siis on?

Olemme tehneet työmme huolellisesti ja seisomme edelleen kirjoittamamme jutun takana.

Tiedotteen mukaan työyhteisön tilanne on ollut ennen koulutusta ja on edelleen haasteellinen ja siihen haetaan ratkaisuja parhaillaan.

Tätäkin kysyimme jo juttua tehdessä, mutta emme saaneet vastausta esimerkiksi kysymykseen onko Loimaan eteläisessä kotihoidossa työntekijöiden kesken tai työntekijöiden ja esihenkilöiden välillä ollut huono työilmapiiri.

Tiedotteessa Varha sitten kyllä jo toteaa, että ”joidenkin työntekijöiden alaistaidoissa ja päivittäisessä vuorovaikutuksessa on ollut haasteita”.

Emme voi olla vastuussa sellaisen asian kertomisesta, jota meille ei kerrota.

On erikoista, että Varhan kaltaisen parin miljardin euron budjetin ja parinkymmenentuhannen työntekijän organisaatiossa – jonka toimintaa myös vaaleilla valitut luottamushenkilöpäättäjät luotsaavat ja valvovat, ei ole tietoa, miten toimia tilanteessa, jossa heidän mielestään tiedotusvälineen julkaisemassa jutussa on virhe.

Sensijaan, että Varha olisi ottanut yhteyttä jutun alunperin julkaisseeseen Loimaan Lehteen, olisi yksilöinyt väittämänsä virheen ja pyytänyt korjaamaan sen, he syyttävät valtakunnalliseen jakeluun lähetetyssä tiedotteessa, että julkisuudessa on annettu virheellinen kuva tilanteesta.

Hei Varha, asiakkaanne ja työntekijänne ovat täällä, eivät STT:n tiedotejakelussa. Asiakkaillenne ja työntekijöillenne teidän pitäisi puhua ja olla läsnä.

Tiedotteen lähettäminen antaa vaikutelman asioiden selittämisestä parhain päin.

Loimaan Lehti on toivonut ja toivoo yhä, että Varha ja Suomen kaikki muutkin hyvinvointialueet onnistuvat työssään. Ei ole median vika, jos ne eivät onnistu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän