Käsintehdyssä hauta-arkussa ja -uurnassa on oma erityinen ilmeensä

0
Käsityönä tehdyt arkut ja uurnat ovat Jari Lemisen mukaan niin suosittuja, että niitä menisi kaupaksi enemmänkin, mitä hänen verstaallaan tällä hetkellä tuotetaan. SARI HOLAPPA

LOIMAA/ALASTARO Vaikka Jari Leminen on saanut insinöörin koulutuksen, hän sanoo olevansa sielultaan puuseppä. Ei siis liene ihme, että hän päätyi harvinaiselle alalle suunnittelemaan ja valmistamaan käsintehtyjä puisia hauta-arkkuja ja -uurnia. Ensimmäiset 16 vuotta hän työskenteli toisen palveluksessa tuotannon johtotehtävissä, mutta viimeiset neljä vuotta hän on pyörittänyt omaa yritystään Alastarolla.

Kädentaitajalle on erityisen tärkeää, että hän ei jäljittele muita markkinoilla olevia tuotteita. Hän haluaa myös, että hänen myymänsä ja tekemänsä tuotteet ovat aitoa puuta. Uurnat hän sanoo tekevänsä kaikki itse, mutta arkuista osa tulee yhteistyökumppanilta. Itsevalmistamissaan Levolle-tuotemerkin arkuissaan ja uurnissaan hän käyttää materiaalina suomalaista mäntylautaa, jonka hän hakee lähialueiden sahoilta. Mänty sopii hänen mukaansa käyttötarkoitukseensa erinomaisesti.

Jari Leminen suunnittelee ja valmistaa uurnat itse. Raaka-aineena niissä on suomalainen mänty.

– Se on hyvin ilmeikäs puu, ja pystyn usein käyttämään siinä olevia yksityiskohtia hyväkseni vaikkapa uurnia tehdessäni.

Uurnien ja arkkujen pinnat hän käsittelee erisävyisillä vesiohenteisilla pintakäsittelyaineilla, jotka kuitenkin jättävät puun oman kuvion näkyviin. Osan tuotteista hän verhoilee joko puuvilla- tai pellavakankaalla ja osaan hän veistää kuvioita. Sekä verhoilut että kuviot ovat hänen itsensä suunnittelemia.

Leminen sanookin, että jokainen tuote on oma yksilönsä ja niissä kussakin on erityinen tarinansa. Esimerkkinä hän kertoo asiakkaalle menneestä uurnasta, josta tuli varsin herkkä puussa olleen pitkulaisen pihkasydänkuvion vuoksi.

– Aiheena oli meri, ja sydänkuvion ansiosta siitä tuli entistä yksilöidympi. Sellaista välittämistä ei massatuotteista löydy, Leminen toteaa.

Jari Leminen on itse suunnitellut hautajaisarkkujen verhoilun. Edessä oleva Enkelinsiipi on suosituin malli. Musta on puolestaan tilaustyö, jonka pohjana on tähtisädemalli.

Oman yrityksen perustaminen alkoi muhia joitakin vuosia sitten Jari Lemisen päässä, kun hän tutustui vanhaan, suomalaiseen Kaukasen perinnearkkumalliin. Sen valmistamisen aloitti aikanaan Mauno Kaukanen Urjalan Tursassa 1940-luvulla. Arkun oikeudet olivat siirtyneet perikunnalle, jolta Leminen osti tuotemerkin ja nimen.

– Siitä tämä kaikki sitten lähti.

Myöhemmin Kaukasen mallin rinnalle tuli Lemisen omaa mallistoa. Leminen sanoo tätä nykyä siirtäneensä Kaukasen ja muiden jalopuumallien valmistamisen yhteistyökumppanilleen ajanpuutteen vuoksi. Osa näistä malleista tulee myös verhoiltuna.

Alastarolla hauta-arkkuja ja -uurnia valmistava Jari Leminen on toiminut yrittäjänä neljä vuotta. Hän sanoo kaiken lähteneen liikkeelle kuvassa näkyvästä Kaukasen perinnearkkumallista, jonka tuotemerkin ja nimen hän on ostanut.

Tuotteet hän myy pelkästään hautaustoimistoille, jotka sijaitsevat kohtuullisen ajomatkan päässä Alastaron verstaalta.

– Tosin joskus jakelumatkani kestää etäisyyksien vuoksi parikin päivää.

Viikkorytmi työssä on varsin selkeä: alkuviikon Leminen sanoo valmistavansa tuotteita ja loppuviikon vievänsä niitä perille. Hanskat kädessä, kuten hän vielä täsmentää, sillä kolhuja ei sallita.

Tuotteita menisi kaupaksi enemmänkin, mutta toistaiseksi Lemisellä on töissä vain yksi vakituinen työntekijä ja toisinaan osa-aikaisia. Pätevän henkilökunnan löytäminen on vaikeaa, sillä työtehtäviin täytyy olla erityinen ammattitaito. Hän sanookin, että voisi suunnitella yrityksensä kasvattamista, jos työntekijöitä olisi helpompi saada. Hän kaipaisi myös yhtiökumppania, sellaista, joka kykenisi vähän kaikkeen.

– Tarvitsisin toisen tällaisen sekatyömiehen, hän naurahtaa.

Puuhun käsin kaiverrettu kuvio tekee arkusta yksilöllisen, jollaiseen ei massatuotanto kykene.
Vaikka uurnat valmistetaan sarjatyönä, ne ovat silti kaikki käsintehtyjä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän