Musiikista iloa pimeyteen

0
TS/EERO SAARIKOSKI

Viime yönä unet olivat jäädä hieman vähemmälle. Sen sijaan, että olisin tehnyt illalla jotain rauhoittavaa, aloin kuunnella biisi toisensa jälkeen itselle vuosien takaa rakkaita musiikkikappaleita. Osa niistä oli aika energisiä, ja se taisi hieman vaikuttaa nukkumiseen.

Yleensä valitsen illaksi rauhallista musiikkia, kuten jotain klassista musiikkia. Näin marraskuun harmaudessa olen huomannut musiikin olevan yksi hyvä keinoa tuoda iloa ja energiaa aamun heräämisiin. Parhaimmillaan iloinen rytmi tai tarttuva melodia saa ottamaan aamun kankeudesta huolimatta muutaman tanssahtelevan askeleen lattialla matkalla kahvinkeittimen luokse.

Koen oman musiikkimakuni olevan osittain aika laaja, vaikka toisaalta ehdottomasti suppea jonkun toisen mielestä. Mutta kuuntelen mielelläni musiikkia ympäri maailmaa, ja erilaisia tyylilajeja.

Marraskuun pimeydessä usein kaukokaipuussa elävä ihminen voi todellakin kadottaa itsensä hetkeksi musiikin keinoin. Miksipä ei afrokolumbialaisen rummutuksen syke voisi viedä mukanaan hieman kuin mielikuvamatkalle, jonnekin missä se keltainen pallo taivaalla tuo valoa ihmisen päivään myös tähän aikaan vuodesta.

Joskus vanhojen tuttujen biisien kuuntelu puolestaan koskettaa sielua, koska ne tuovat pintaan muistoja menneistä. Ne tuovat palasia muistoista jopa vuosien tai mahdollisesti vuosikymmenien takaa. Ne kertovat itselle rakkaista hetkistä, ja usein myös hyvistä hetkistä muiden kanssa.

Omia ennakkoluuloja on myös hyvä välillä rikkoa. Tai siis ainakin kokeilla rikkoa, koska jostain musiikista ei voi pitää pakotetusti. Joskus livekeikalla sellainen musiikki, josta en ollut aikaisemmin ajatellut pitäväni, on taas saanut minut ihastumaan aivan johonkin uuteen musiikkigenreen.

Musiikilla on myös tutkitusti terveellinen vaikutus ihmiseen. Ja voihan sen hyvän olon tuntea kehossaan ja koko mielessään, kun kuuntelee musiikkia, josta pitää edes hieman. Jos musiikki sytyttää täysin, niin sitten ainakin itselläni se tunne ja hyvä olo vain voimistuvat entisestään.

Helsingin yliopiston neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämön mukaan musiikki voi jopa hidastaa muistisairauden etenemistä (Aivopankki 5.5. 2021). Hänen mukaansa musiikki on todella monipuolinen ja moniulotteinen virike aivoille, koska lähes kaikki aivojen osat osallistuvat musiikin käsittelyyn.

Särkämö lisää, että musiikin emotionaalinen taso saa meissä aikaan lisäksi mielihyvän kokemuksia, ja se parantaa mielialaa. Musiikin kuuntelu lisää aivojen muovautuvuutta, aktivoi aivoja laaja-alaisesti ja tehostaa aivoverenkiertoa.

Ei kun siis musiikkia kuuntelemaan, ja jokaiselle se on varmasti omanlainen kokemus tuomaan mielihyvää myös vuoden pimeimpiin aikoihin. Mutta itse arki-iltana vältän kahvia sekä energistä musiikkia, ja onneksi rauhallisen musiikin avulla voi tarvittaessa myös rauhoittua.

Marianne Rovio

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän