Paras tapa ehkäistä kiusaamista on auttaa kiusaajaa – Vilichili2 kävi puhumassa tärkeästä aiheesta ypäjäläislapsille

0
Vili "vilichili2" Lehtelä kävi kertomassa ypäjäläislapsille kiusaamisesta. Hänet tunnetaan somessa muun muassa kiusaamisen vastaisista kampanjoistaan ja ei se mitääännngg -lausahduksestaan. SARI HOLAPPA

YPÄJÄ/PERTTULANTIE Eskarilaiset ja Perttulan koulun 1.–4. luokkalaiset kuuntelivat korvat höröllä, kun sosiaalisessa mediassa kiusaamisen vastaisista kampanjoistaan tuttu Vili ”vilichili2” Lehtelä oli puhumassa heille kiusaamisesta.

Lapsille aihe oli tuttu, sillä jo kaikkein pienimmillekin oli selvää, mitä kiusaaminen on. Se on syrjimistä, tönimistä, tahallaan lyömistä, uhkailemista, he vastasivat.

– Se on myös jatkuvaa. Ei sellaista, että joku tönäisee sinua vahingossa ruokajonossa. Mutta jos hän tönäisee sinua toisen ja kolmannenkin kerran ja se vain jatkuu, silloin se on jo kiusaamista, Lehtelä muistutti vahingon ja tahallisen erosta.

Ahkerasti kouluissa kiertävä somevaikuttaja Vili Lehtelä alias vilichili2 piti yleisön otteessaan mielenkiintoisella ja varsin havainnollisella esityksellään.

Hän korosti myös sitä, että kiusatun lisäksi on tärkeä kuunnella kiusaajaa. Kysyttäessä lapsilta, miksi joku alkaa kiusata, innokkaita käsiä nousi ylös.

– Kiusaajalla voi olla ongelmia perheen kanssa ja hänellä on siksi paha mieli, eräs oppilas pohti.

– Hän voi kiusata myös sen vuoksi, että häntä on kiusattu ensin, toinen vastasi.

Lehtelä tähdensikin, että kiusaajalla on aina jokin syy, miksi hän kiusaa. Hänellä oli kertoa myös esimerkki niiltä ajoilta, kun hän työskenteli koulunkäynninohjaajana. Eräs poika oli hänen mukaansa jo pidemmän aikaa kiusannut toista. Kun Lehtelä oli kerran kysynyt kiusaajalta, miksi hän tekee niin, selvisi, että kiusaaja koki olevansa muiden syrjimä ja joukon ulkopuolinen. Pahaa oloaan hän purki kiusaamalla kaveriaan.

Siksi Lehtelän mielestä paras tapa ehkäistä kiusaamista tulevaisuudessa onkin auttaa kiusaajaa nyt.

– Ja historian aliarvostetuin kysymys taas on, että mitä sulle kuuluu tänään.

Vilichili2 kertoi lapsille, että kiusaaja kiusaa, koska hänellä on itsellä paha olo. Siksi paras tapa ehkäistä kiusaamista on auttaa kiusaajaa.

Sekä Perttulan että Kartanon kouluissa keskiviikkona järjestetty tilaisuus oli Perttulan koulun vanhempainyhdistyksen järjestämä. Mukana oli myös iso joukko yhteistyökumppaneita.

Puheenjohtaja Heidi Männikkö ja rahastonhoitaja Mirva Auvinen sanoivat heidän halunneen puuttua kiusaamiseen etunojassa, ennen kuin mitään isompaa alkaa ilmetä. Heidän mukaansa Ypäjällä on ruvennut olemaan kiusaamista enemmän viime talvesta lähtien, mistä on tullut yhteydenottoja myös vanhemmilta.

– Sitä on ollut ihan joka ikäluokassa.

Miettiessään, millä tavalla asiasta olisi paras keskustella lapsien kanssa, koulun opettajalta tuli ehdotus somepersoona Vili Lehtelästä, joka on palkittu muun muassa Vuoden esikuvapalkinnolla Tik-tokissa. Männikkö ja Auvinen uskovat, että nuoriin vetoaa paremmin tuttu vaikuttaja sosiaalisesta mediasta kuin esimerkiksi vanhempien sormien heristely.

Myös vanhemmille järjestetään aiheesta oma tilaisuutensa vanhempainillan muodossa, sillä Männikkö ja Auvinen uskovat etenkin somemaailman olevan monelle uusi ja outo. Nykyään kiusaamista tapahtuu paljon myös siellä.

– Haluamme herätellä vanhempia, sillä kaikki eivät ole välttämättä itse eläneet nuoruutta, jossa some olisi ollut vielä läsnä.

Kolmasluokkalaiset Jessica niinimäki ja Sofi Auvinen pitivät vilichili2:n esitystä hyvänä ja aihetta tärkeänä. Heille jäi mieleen muun muassa se, että kiusaamistapauksista pitää aina kertoa aikuiselle.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän