Sarka sai Kansallismuseon aarteita kylään

0
Taina Ilmonen, Aarno Aittamäki, Stina Björklund ja Jouni Kuivainen nostavat maalausta. Arvokkaan kansallisaarteen käsittely on tarkoin suunniteltua.

Loimaa/Sarka-museo
Marju Hirvonen

– Me oltiin ihan innoissaan koko porukka, kun saatiin Kansallismuseosta tieto, että meidät oli valittu yhdeksi kyläilykohteeksi. Onhan tää nyt ihan älyttömän hienoa, Saran amanuenssi Elsa Hietala hehkuttaa.

Kansallismuseo kyläilee kahden vuoden aikana yhteensä kuudella paikkakunnalla, joista yksi on Loimaa. Sarka on ainoa vierailukohde Varsinais-Suomen ja Hämeen alueilla.

– Keväällä huomasin, että Kansallismuseolla oli avoin haku tähän Kutsu Kansallismuseo kylään -tapahtumaan. Kiinnostuin heti, täytin hakemuksen, kerroin meistä museona ja minkälaiset tilat meillä olisi tarjota näyttelylle. Kyllä me vähän yllätyttiin, kun saatiin näin upea vierailu tänne meille. Toivotaan tietysti paljon kävijöitä, Saran museolehtori Riikka Soininen kertoo.

Neljä Kansallismuseon ammattilaista saapui perjantaina Loimaalle mukanaan hieno kokoelma Suomen kansallisaarteita. Kansallismuseon yleisösuhdepäällikkö Hanna Forssell kertoo, että heillä on mukanaan esineitä, jotka herättävät eniten kiinnostusta Kansallismuseon kävijöissä.

– Haluamme, että mahdollisimman moni voi tutustua kokoelmiemme huippuesineisiin ja samalla kokea palan Kansallismuseota. Mukana olevia esineitä ei juurikaan lainata muihin museoihin. Pyrimme ottamaan mukaan myös jotain kyläilykohteen alueen historiaan liittyvää. Täällä Loimaalla on mukana 1700-luvun lopusta peräisin oleva Hästeskon miekka.

Näyttelyn pystytys Saran seminaaritila Riiheen sujui jouhevasti Kansallismuseon ja Saran henkilökunnan yhteistyönä. Viikonlopun ajan yleisöllä oli mahdollisuus tutustua aarteisiin.

– Me olemme täällä paikalla koko näyttelyn ajan myös siksi, että meiltä voi kysyä lisää tietoa esineistä tai keskustella kanssamme, jos herää ajatuksia yksittäisestä kohteesta tai näyttelystä kokonaisuutena. Jokaisella paikkakunnalla Hyökkäys on herättänyt eniten keskustelua. On tullut monta kommenttia maalauksen aiheesta ja jopa ajankohtaisuudesta, konservaattori Stina Björklund sanoo.

Halikon aarre hämmästytti kävijöitä, ja 1950-luvun muumihahmot ihastuttivat myös aikuisia. Yllättävimmät esineet taisivat olla lähihistoriasta: Nato-kynä ja Urho Kekkosen silmälasit.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän