LOIMAAN SEUTU Suomen Alkoissa eletään vuoden kiireisintä aikaa. Loimaan ja Forssan Alkoissa myyjänä työskentelevä Noora Ahlgren sanoo, että ovi alkaa selvästi käydä tiuhempaan marraskuun alkupuolella, kun pikkujoulukausi lähestyy. Joulusesongin varsinainen rajapyykki koetaan itsenäisyyspäivänä ja suurin kuhina on tällä viikolla. Asiakkaista ennustetaan asioivan Alkoissa tämän viikon aikana noin 1,8 miljoonaa.
– Kiireisin päivä on aatonaatto, joka osuu tänä vuonna maanantaiksi, Ahlgren toteaa.
Myös tuotevalikoima kasvaa joulun lähestyessä. Loimaalla tuotteita on noin 1 250–1 300 ja Alkoissa yhteensä 12 000.
– Jos jotain ei löydy täältä, sitä voi tilata maksutta myymälään.
Joulun kiistaton suosikkijuoma on punaviini. Litramäärissä sen osuus on 46 prosenttia joulun aikaan Alkossa myydyistä juomista. Ahlgren kertoo, että esimerkiksi kinkun kanssa sopii pehmeän hedelmäinen punaviini, jossa on jäljellä jäännössokeria. Myös kevyemmät viinit ovat nykyään suosittuja, sillä vahvasti tanniiniset punaviinit saattavat Ahlgrenin mukaan hiukan peittää joulun makuja. Täyteläisempiä viinejä hän suositteleekin juustojen kanssa.
Joulupöytään hän suosittelee myös valkoviiniä, joka sopii erityisesti kalaruokien kanssa.
– Esimerkiksi saksalaiset rieslingviinit täydentävät hyvin suolaisia ja etikkaisia joulukaloja.
Oluenystävien hän sanoo monesti testaavan uutuuksia jo etukäteen, jotta juhlapäivänä tietää oman suosikkinsa. Alkon kausivalikoimassa on 20 talvi- tai jouluolutta.
– Jouluruoan kanssa sopii sekä tumma että vaalea olut.
Jos kuitenkin kokee, ettei halua pitkää pulloriviä pöytäänsä, Ahlgren vinkkaa, että yhdelläkin juomalla selviää. Sitä hän testasi itsekin viime jouluna.
– Kun ostaa kuohuviiniä tai samppanjaa, se sopii niin kaloille, laatikoille kuin kinkullekin.
Joulun helpoin cocktail taas syntyy kaatamalla lasin pohjalle hieman maustettua likööriä ja päälle kuohuviiniä.
Joulusesonkijuomiin kuuluu ehdottomasti myös glögi, vaikka perinteistä Hehkuviiniä ostetaan myös ympäri vuoden, jopa juhannuksena. Ahlgren sanoo, että glögit saapuivat myymälöihin syys-lokakuun vaihteessa. Syksyn ja alkutalven menekki riippuu kuitenkin pitkälti säästä.
– Jos alkutalvesta saadaan lunta ja pakkasta, silloin ihmiset haluavat lämmintä juomaa. Muuten glögin myyntihuippu on jouluviikolla.
Suurin osa myydyistä glögeistä on suomalaisia, jotka ovat makeampia kuin esimerkiksi niiden keskieurooppalainen sukulainen glühwein tai Iso-Britanniassa myytävä mullet wein.
– Glögien makumaailma on myös monipuolistunut, sillä perinteisten rinnalle ovat tulleet maustetut glögit, kuten mustikka.
Muutaman vuoden on ollut myynnissä myös kuohuviiniglögiä, jota voi Ahlgrenin mukaan tarjota esimerkiksi alkumaljana.
Alkosta myytävistä glögeistä on suurin osa alkoholillisia, mutta Ahlgren sanoo, että myös alkoholittomia kysytään.
– Alkoholittomien viinien ja muiden juomien valikoima ja kysyntä lisääntyy muutenkin koko ajan.
Myös eettisyys ja ekologisuus näkyy Ahlgrenin mukaan asiakkaiden valinnoissa, ja niistä myös kysytään paljon. Keski- ja Etelä-Euroopassa viinintuotanto kärsii jo nyt ilmastonmuutoksen vaikutuksista.
– Nämä asiat kiinnostavat ihmisiä.
Fakta
Asiantuntija suosittelee
Kinkulle sopivat parhaiten pehmeän hedelmäiset punaviinit.
Joulupöydässä nähdään nykyään usein myös kevyempiä Pinot Noir ja Beaujolais’n alueen Gamay -rypälelajikkeista valmistettua punaviiniä.
Juustopöydässä kannattaa suosia punaviineistä esimerkiksi italialaista Amaronea ja Ripassoa.
Kylmien alkupalojen ja kalojen kanssa käyvät saksalaiset rieslingviinit, joissa on hiukan jäännössokeria. Kalojen kanssa sopii myös roseekuohuviini.
Jälkiruokaviininä trendaavat portviini, sherry ja marsala, jotka sopivat joulun makeiden herkkujen kanssa.
Oluiden myynnissä korostuvat jouluna luostari-, savu- ja belgialaiset oluet mutta myös tummat, kuten stoutit ja portterit.
Kuohuviineistä löytyy nykyään myös glögiversio, mutta ruuan kanssa käy parhaiten samppanja ja esimerkiksi italialainen kuohuviini prosecco tai espanjalainen cava.
Lähde: Alko