LOIMAA/LAMMINKATU Turkulainen Juho Niemelä aloitti Kieku oy:n sekä Säkylän Munakori oy:n uutena tomitusjohtajana 2. tammikuuta. Kiekun toimitusjohtajana vuodesta 2007 lähtien toiminut Juha Lehto jää eläkkeelle elokuussa.
– Hakuprosessi on ollut tiedossa jo useita vuosia, sillä Lehdon eläköitymisajankohdasta sovittiin jo vuonna 2018. Haku avattiin huhtikuussa ja Niemelän valinta tehtiin loppuvuodesta. Hakijoita oli noin 80, mikä on mielestäni hämmästyttävän paljon, Kiekun hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä kertoo.
Kiekun pakkauskalusto uusitaan kevään aikana ja Lehto vastaa uudistuksen maaliin saattamisesta. Vanhaan, vuonna 2007 hankittuun kalustoon nähden tehokkuus kaksinkertaistuu. Mäkelän mukaan Kiekun tuleva pakkauslinja on kokoluokassaan Pohjoismaiden ainoa.
– Uuden pakkauslinjaston myötä Kieku on vuosien 2020–2025 välisenä aikana investoinut noin 15 miljoonalla eurolla, Lehto laskee.
– Vanhalla pakkauskoneella ja toimitusjohtajalla olisi molemmilla tullut tänä vuonna 18 vuotta täyteen, joten molemmat päätettiin vaihtaa tehokkaampaan, Lehto nauraa.
Uudella toimitusjohtajalla on yli 25 kokemus elintarvikealalta. Hän on työskennellyt muun muassa Raisio Oyj:ssä ja Lerøy Finlandissa, jonka toimitusjohtajana hän oli 10 vuoden ajan. Viimeiset pari vuotta hän työskenteli suomalaisaustralialaisen, rehunparannusaineita valmistavan Bioprotonin myyntijohtajana.
– Erittäin iloisissa ja innostuneissa tunnelmissa aloitan uutena toimitusjohtajana. Jatkossakin tuotamme kananmunia vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti. Tästä kertoo BRC-sertifikaattikin, joka taitaa olla maailman vaativin laatusertifikaatti. Se ei yritykselle ihan tuosta vaan tule, vaan siellä on paljon työtä taustalla, Niemelä selventää.
Kananmuna-ala on muuttunut Kiekun toiminta-aikana rajusti. 18 vuoden takaisiin tilamääriin tai -kokoihin ei nykytilannetta edes voi verrata, mutta vuodesta 2020 tilamäärä on valtakunnallisesti pudonnut 250 tilasta 190:een. Samalla tilojen keskimääräinen munakanojen määrä on noussut 16 000:sta 21 000:een.
– Kiekun omistajakanaloiden keskikoko on arviolta 60 000–70 000 kanaa. Meillä on Säkylässä tällä hetkellä 140 000 kanaa muninnassa ja suunnitelmat on tehty siihen, että siellä olisi 560 000 kanaa. Siihen menee toki vielä aikaa, mutta tilakoot tulevat kasvamaan jatkossakin, Lehto kertoo.
Työntekijöitä Kiekussa on 30, joista 25 työskentelee Loimaalla ja viisi Säkylässä. Yrityksellä on Suomessa noin 25 prosentin markkinaosuus ja Kiekun kananmunista 90 prosenttia menee kotimaiseen käyttöön. Uuden toimitusjohtajan tavoitteena on kasvattaa vientimäärää tulevaisuudessa.
– 80/20 on varmasti hyvä tavoite tulevaisuuden vientisuhteesta. Suomalaiset varmaan syövät munia jatkossakin samaan tahtiin, joten Suomessa tapahtuva kasvu on nypittävä kilpailijoilta pois, Niemelä arvelee.