
Loimaa/Sarka-museo
– Paljon asioita on hyvin, mutta on pienempi ryhmä, jolla on erilaisia haasteita, henkilöstöpäällikkö Eveliina Kiiski valotti hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa Loimaan kaupunginvaltuustolle.
Hän listasi, että yläkoululaisten keskuudessa ylipainoisten määrä on vähentynyt, mutta on silti maan keskiarvoa korkeampi. Loimaalaiset yläkoululaiset juovat myös alkoholia keskivertoa enemmän.
– Koulu-uupumus on koko maassa haaste, niin meilläkin. Erityisesti tyttöjen uupumus näyttäytyy täällä Loimaalla, ja myös koulunkäynnistä pitävien määrä on laskenut.
Tupakointi on nuorten keskuudessa vähentynyt, mutta sähkötupakan eli vapen käyttö on haaste.
– Toisen asteen oppilaiden kohdalla yksinäisyys, ylipainon kasvu ja alkoholin liian runsas käyttö ovat asioita, joihin pitää miettiä toimenpiteitä. Poikkihallinnollisessa hyvinvointityöryhmässä onkin jatkossa myös Novidan edustaja.
Haasteet pitää hänen mukaansa uskaltaa kohdata ja etsiä niihin ratkaisuja.
– Loimaalla on tehty paljon töitä mielen hyvinvoinnin parantamiseksi monessa ikäryhmässä.
Esimerkiksi hän nosti Huomaa hyvä -toimintamallin sekä neuropsykologisen ohjauksen ja nuorisotyössä tehtävän ennaltaehkäisevän päihdetyön.
– Kaupunki tukee kultaisen iän kerhoa, jonka tavoitteena on vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä, hän mainitsi muissa ikäryhmissä tehtävästä työstä.
Hyvinvointityötä myös mitataan ja sillä on mahdollista saada lisää valtionosuuksia.
– Viime vuonna Loimaa oli Varsinais-Suomessa kolmantena niiden kuntien joukossa, jotka olivat pystyneet panostamaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Saimme rahaa siitä viime vuonna 308 000 euroa.
Loimaan kaupungin hyvinvointitoimikunnan puheenjohtaja Jari Välimäki (kesk.) muistutti, että lain mukaan kunnan kaikkien toimialojen on tehtävä yhteistyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
– Vaatimukset ovat isoja ja yhteistyö hyvinvointialueen kanssa on kovin tärkeää.
Mittaamisessa käytetyt indikaattorit näyttävät hyvinvointia ja pahoinvointia ja niiden avulla voidaan miettiä, minkälaisia palveluja kuntalaiset tarvitsevat.
– Keskeistä on muistaa, että suurin osa kuntalaisista voi ihan hyvin.
Ylipaino, vähäinen liikkuminen ja päihteet ovat jo vuosia olleet ongelma Loimaalla, mutta uusi asia on vapettaminen.
– Sitä esiintyy jo alaluokilla, hän mainitsi ja pohti, että pitäisikö yhä nuoremmille alkaa opettaa päihteiden vaaroja.
– Nyt opetus on suunnattu kuudesluokkalaisille, niin pitäisikö se aloittaa jo kolmasluokkalaisilla.
Vammaisneuvoston puheenjohtaja Oili Saarikko muistutti, ettei unohdeta ottaa vammaisia mukaan kaikkeen toimintaan, johon muutkin pääsevät ja valtuutettu Marke Tissari (sd.) painotti järjestöjen, yhdistysten ja yritysten ja heidän erityisosaamisensa roolia hyvinvointityössä.
– Raportissa mainitaan erikseen työttömyys, joka huonossa suhdannetilanteessa on korkea Loimaalla. Työttömien tilanne on vaikea, Maarit Koivisto (vas.) sanoi ja muistutti, että esimerkiksi nyt keväällä toisen asteen opiskelijat valmistuvat vaikean suhdannetilanteen keskelle.
Hän toivoi resursseja auttaa edes heitä mukaan työelämään.
– Tuli mieleen kyllä enemmän pahoinvointisuunnitelma, Olavi Suominen (kok.) kommentoi hyvinvointisuunnitelmaa ja peräsi lisää ikäihmisiä huomioivia toimia, jotta mahdollisimman moni pysyisi ”gogo-eläkeläisten” ryhmässä ja päätyisi mahdollisimman myöhään hyvinvointialueen asiakkaaksi.
Eveliina Kiiski totesi, että hyvinvointikertomuksessa keskitytään niihin väestöryhmiin, joissa kaupungilla on palveluja.
– Kaupunki tuottaa ikääntyville ihmisille tietenkin palveluja, kuten kirjastot ja liikuntapalvelut, mutta soten myötä kaupungilta lähti kotihoito ja asumispalvelut ja vastaavat.
Hyvinvointialue tekee oman kertomuksensa ja suunnitelmansa näitä asioita koskevien indikaattorien pohjalta ja kaupunki keskittyy miettimään mitä se pystyy järjestöjen ja esimerkiksi seurakunnan kanssa tekemään ikäihmisten hyväksi.
– Vielä varmaan monta vuotta pohditaan, miten hyvinvointialueen ja kuntien suunnitelmat sitten integroituvat yhteen.
Valtuutettu ja vanhusneuvoston puheenjohtaja Jorma Rinne (kok.) sanoi luetteli neuvoston hyvinvointikertomuksen tekemisen yhteydessä esiintuomia ikäihmisten ongelmia.
– Vanhusten alkoholinkäyttö. Ikäihmiset, jotka jäävät yksin istumaan, eikä ole mitään tekemistä. Kaatumiset, syrjäytyminen ja mielenterveyden ongelmat.
Lisäksi pitää kiinnittää huomiota vanhusten ruokailutottumuksiin.
– Varsin yksipuolista ne monenkin osalta tuntuvat olevan.
Hyvääkin löytyy: yhteistyössä Pöytyän kunnan kanssa tehty monipuolinen Voimaa vanhuuteen -hanke.