Uusi palvelutalo korvaa sekä Kartanonpuiston että Ilolakodin yksiköt

0
Kun uusi Kuukanpellon palvelutalo valmistuu syyskuun lopussa, sinne sijoitetaan sekä Kartanonpuiston että Ilolakodin ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaat. Paikkoja on 70. Yhteisöllisen asumisen paikkoja ei ainakaan tällä haavaa perusteta. SARI HOLAPPA

LOIMAALLE syyskuun lopussa valmistuvan uuden palvelutalon Kuukanpellon on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan suunnitelman mukaan tarkoitus korvata sekä Kartanonpuiston että Alastarolla sijaitsevan Ilolakodin ympärivuorokautisen palveluasumisen paikat.

Palvelutalon suunnittelutyö alkoi Loimaan kaupungin aikana, ja alun perin oli tarkoitus, että vain Ilolakodin yksikön asukkaat siirtyvät uudiskohteeseen (LL 6.10.2022, 22.10.2022).

Kuukanpellon uudiskohteeseen on tulossa 70 asukaspaikkaa, joista 49 on ympärivuorivuorokautista palveluasumisen paikkaa ja 21 yhteisöllisen asumisen paikkaa. Kartanonpuistossa on paikkoja 40 ja Ilolakodissa 25. Kartanonpuiston 40:stä paikasta yksi on lyhytaikaispaikka ja yksi sosiaalipäivystyksen paikka.

Lisäksi Kartanonmäen palvelukeskuksessa on arkisin toimiva Kuuselan kuntouttava lyhytaikaisyksikkö, jossa on yhdeksän asiakaspaikkaa. Kuuselan yksikön ei ole tarkoitus siirtyä uudisrakennuksen tiloihin.

Varhan ikääntyneiden palvelulautakunta käsittelee Kuukanpellon asumisyksikön perustamista 16. huhtikuuta pidettävässä kokouksessaan. Lautakunnan mukaan yhteisöllisen asumisen paikat jäisivät tällä haavaa toteutumatta.

– Uudiskohteen 70 asukaspaikkaa ovat todennäköisesti kaikki ensin ympärivuorokautisen palveluasumisen käytössä, myös yhteisöllisen asumisen asunnot, Varhan ikääntyneiden palveluiden tulosaluejohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen kertoo sähköpostivastauksessaan.

Syynä Kartanonpuiston asukkaiden siirtymiseen on Pöyhösen mukaan suunnitteilla oleva kuntouttava arviointiyksikkö, joka perustetaan Kartanonmäen palvelukeskuksen tiloihin.

Arviointiyksikkö on lyhytaikainen asumispalveluyksikkö, jossa sekä kuntoutetaan asiakasta että arvioidaan hänen palveluntarvettaan ja mahdollisuutta kotiutua tarvitsemiensa palveluiden kanssa.

– Kuntouttaviin arviointiyksiköihin tullaan pääsääntöisesti joko sairaalasta tai kotoa.

Pöyhösen mukaan Varhalla on tavoitteena lisätä kuntouttavia arviointiyksiköitä.

– Näin iäkkään asiakkaan ohjautumisen prosessi saadaan sellaiseksi, että pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ohjaudutaan lähtökohtaisesti kuntouttavan arviointiyksikön kautta.

Kuntouttavan arviointiyksikön perustamisesta on päätetty Varhan aluehallituksen 10. syyskuuta 2024 pidetyssä kokouksessa, jossa hyväksyttiin palveluverkkosuunnitelma vuosille 2024–2026. Suunnitelmaan on sisällytetty yksikön perustaminen Loimaan seudulle.

Syksyllä valmistuvan Kuukanpellon 70 paikan lisäksi Varha ostaa ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelutuotantoa yksityisiltä toimijoilta Loimaalta. Eeva-Sirkku Pöyhönen sanoo, että yksityisissä palveluissa oli Varhan sijoittamana maaliskuun lopussa 109 asiakasta. Heistä 39 oli Attendo Mariianpuistossa, 59 Attendo Mariiankartanossa ja 11 Tuulensuun palvelukeskuksessa.

– Yksityistä ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelutuotantoa on Loimaalla 113 paikkaa, joita Varha ostaa tarpeen mukaan.

Viime vuoden lopussa Loimaan ja Oripään alueelta ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa odotti Pöyhösen mukaan kolme henkilöä.

Loimaalainen aluevaltuutettu Marke Tissari (sd.) pitää erittäin tärkeänä, että Loimaalle saadaan uusi yksikkö ympärivuorokautista palveluasumista tarvitseville. Hän on tyytyväinen myös siihen, että Loimaalle tulee arviointi- ja kuntoutusyksikkö.

– Sillä vahvistetaan asiakkaiden palvelutarpeen arviointia ja matalankynnyksen palveluita. Se on todella tärkeä lisä.

Tissari on ollut kuluneella kaudella myös aluehallituksen varajäsen ja sote-palvelulautakunnan jäsen.

Hän pitää tulevaa muutosta työntekijöiden näkökulmasta isona. Hän työskenteli joulukuussa Kartanonpuiston yksikössä, ja työntekijöillä oli hänen mukaansa tiedossa se, että työnkuvaan on tulossa muutoksia.

– Se tiedettiin, että sellaista on valmisteltu jo pidemmän aikaa, ja sitä kyllä pohdittiin aika paljon.

Tissari on koulutukseltaan lähihoitaja ja työskennellyt Loimaan kaupungilla parikymmentä vuotta. Nykyään hän pyörittää omaa työnohjaukseen liittyvää yritystään ja tekee keikkaluonteisesti hoitoalan töitä Varhalle.

Hän toivoo, että ennen kuin Varhassa tehdään suurempia ratkaisuja henkilöstön suhteen, heitä kuultaisiin ja heidän huolensa muutoksesta otettaisiin tosissaan.

– Isossa organisaatiossa päätöksenteko on tosi kaukana, ja siksi muutokselle olisi varattava tarpeeksi aikaa. Muutokset ovat aina vaikeita, kun ne koskettavat työntekijöiden omaa työtä ja niillä on myös vaikutusta ammatti-identiteettiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän