Omatiimi-malli laajenee koko Varhan alueelle – Loimaan seudulla jo yli viisi vuotta käytössä olleen toiminnan tavoitteena on parempi hoidon jatkuvuus

0
Juho Virtanen työskentelee terveyskeskuslääkärinä Loimaan pääterveysasemalla ja on parhaillaan erikoistumassa.

Varha nimeää tänä vuonna jokaiselle varsinaissuomalaiselle oman hoitavan tiimin. Loimaan terveyskeskuksessa omatiimi-malli on ollut käytössä jo vuodesta 2019 ( LL 17.6.2019), mutta täälläkin tiimijakoon tehdään muutoksia.

Tiimien määrää on esimerkiksi puolitettu kolmeen. Ykköstiimiin kuuluvat Alastaron ja Oripään asukkaat ja sellaiset asukkaat, joiden sukunimi alkaa A–H-kirjaimilla. L ja loput asukkaat on jaettu sukunimen alkukirjaimen mukaan kahteen muuhun tiimiin – I–N-kirjaimilla alkavat sukunimet toiseen ja O–Ö-alkuiset toiseen.

Asukkaalle muutos näkyy vasta sitten, kun hän seuraavaksi ottaa asioissaan yhteyttä terveyskeskukseen – ja vaikka tiimit muuttuvatkin, niin Loimaalla ja Oripäässä puhelinnumerot säilyvät ennallaan.

Omatiimin tavoittaa Loimaalla ja Oripäässä numerosta 02 761 2020.

Puhelimessa asukas kuulee viestin, jonka ohjeita noudattamalla puhelu päätyy oikeaan tiimiin.

– Puhelu menee suoraan sinne oman tiimin hoitajalle, osastonhoitaja Mari-Kaisa Heikkinen kertoo ja lohduttaa, että jos näppäily nyt väärin menee, niin heidän hoitajansa kyllä sen sieltä noukkii, jotta ihminen saadaan ohjattua oikeaan tiimiin.

Terveyskeskuksessa tiedetään, että puhelinnauhoite on pitkä, sillä siitä on jo tullut palautetta ihmisiltä.

– Viestiä ei voi kuitenkaan oikein lyhentää, kun nauhoitteessa pitää luetella niin monta asiaa peruuttamattomista käynneistä vaihtoehtoisiin yhteydenottotapoihin.

Terveyskeskuksessa toivotaan kuitenkin, että soittaessaan ihmiset jaksaisivat kuunnella nauhoitteen loppuun.

– Sieltä tulee sitten se valikko siitä, mihin tiimiin kuuluu, Mari-Kaisa Heikkinen neuvoo ja toteaa, että kivasti muutos on otettu vastaan ja lähtenyt alkuun.

– Parempaa hoidon jatkuvuutta. Se on omatiimin ydintavoite – että ihminen päätyisi useimmin samalle ammattilaiselle, joka sitten jo valmiiksi vähän tuntisi sitä potilaan sairaus- ja hoitohistoriaa, Loimaan terveyskeskuksen ylilääkäri Asta Tamminen sanoo.

– Ettei tarvitsisi aloittaa aina alusta, vaan päästäisiin jatkamaan siitä, mihin viimeksi jäätiin, kun tunnetaan puolin ja toisin.

Tiimien määrää on alueella vähennetty, jotta jokaiseen tiimiin saataisiin enemmän ammattilaisia ja omatiimissä olisi myös poissaolojen tai lomien aikana vähintään yksi potilaan tunteva ammattilainen.

– Nyt tiimit eivät ole yhtä haavoittuvaisia kuin aiemmin, jos työntekijät ovat lomilla tai muuten poissa.

Kun lääkäreitä oli aiemmin tiimeissä vähän, niin oli aikoja, jolloin yksikään tiimin lääkäreistä ei ollut töissä.

Lääkäreiden kanssa tiimeissä työskentelee eri asioihin syventyneitä sairaanhoitajia, kuten haavahoitajia, astmahoitajia ja esimerkiksi lääkkeenmääräämisoikeuden saaneita hoitajia – eli asukasta hoitava henkilö on aina ammattilainen.

– On pyritty siihen, että osaamista löytyisi joka tiimistä. Kaikki ihmiset eivät tarvitse lääkäriä, mutta hoitaja pystyy tarvittaessa konsultoimaan lääkäriä.

Jos potilaalla on paljon erilaisia palveluita vaativa sairaus, tiimiä laajennetaan tai potilasta hoidetaan yli tiimirajojen.

Osa asukkaista pysyy entisellä lääkärillään ja eri tiimissä kuin mihin esimerkiksi sukunimi hänet sijoittaisi.

– Meillä on vanhoja omalääkärisuhteita, joita potilailla pyritään säilyttämään. Oma tiimi saattaa poiketa tästä jaosta. Se sekoittaa, mutta kun tavoitellaan hoidon jatkuvuutta, niin ei ole järkeä aina vanhoja hoitosuhteita katkaista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän