
Loimaa/Hirvikoski
Muskari-sessioita ympäri seutua, konserttia, kasvatuspäivää, jumppaa gospelin tahtiin ja mukana ollaan myös joissakin seudun tapahtumissa.
Tällaisia suunnitelmia on viime lokakuussa perustetulla Loimaan seudun kristillinen kasvatus -yhdistyksellä.
Samaan aikaan yhdistys tekee työtä kohti isointa tavoitettaan. Yhdistys pyrkii saamaan seudulle kristillisen varhaiskasvatusyksikön ja kouluopetusta, eli päiväkodin ja oman koulun, joiden tarkoitus olisi tarjota lapsille kristilliseen arvopohjaan perustuva oppimis- ja kasvatusyhteisö.
– Olemme aloittamassa opetussuunnitelmatyötä ja keräämme varoja, Niina Jalonen yhdistyksestä kertoo ja uskoo suunnitelmatyön olevan ainakin vuoden projekti.
Sen jälkeen yhdistys voi lähteä anomaan lupaa opetuksen järjestämiseen.
Jos valtioneuvosto myöntää opetuksen järjestämisluvan, koulu pääsee julkisen rahoituksen piiriin. Siihen asti on toimittava yksityisin varoin.
Suomessa on yhdistyksen mukaan 16 kristillistä koulua ja noin 30 kristillistä varhaiskasvatusyksikköä, joista useimpia ylläpitää yhdistys.
– Niiden toiminta pohjaa erityiseen maailmankatsomukseen perustuvaan koulutus- tai kasvatustehtävään, yhdistyksen sihteeri Suvi Ollilainen sanoo ja vertaa, että erityisen maailmankatsomuksen tai kasvatusopilisen järjestelmän koulutus- ja kasvatustehtävään perustuvat myös esimerkiksi Steiner- ja Montessori-koulut ja -päiväkodit.
Yhdistys linjaa, että lasten ja nuorten hyvän kasvun ja kehityksen tukemisksi olisi entistä tärkeämpää esimerkiksi se, että kasvatuksessa olisi selkeät arvot ja lapsuutta ja nuoruutta suojeltaisiin ja heille varmistettaisiin kasvurauha erilaisilta aatevirtauksilta. Samoin yhdistys pitää tärkeänä, että uskonnoista jaettaisiin puolueetonta tietoa ja myös suomalaisista perinteistä kerrottaisiin avoimesti ja annettaisiin mahdollisuus jatkaa niitä.
– Seurakunta tämä ei ole.
Yhdistyksellä on muun muassa varainhankinta- ja aktiviteettitiimi opetussuunnitelmatiimin lisäksi sekä 6-jäseninen hallitus, jonka puheenjohtaja on somerolainen Reima Anolin.
– Sysäys käytännön toiminnan aloittamiselle lähti aktiivisten vanhempien keskuudesta, Niina Jalonen ja Niina Leppikoski kertovat yhdistyksestä.
Ystävysten porukassa vietetiin paljon aikaa yhdessä ja huomattiin, että heidän arvomaailmansa ja tapansa kasvattaa omia lapsia on hyvin yhteneväinen.
– Hyvällä tavalla perinteiset arvot, he kuvaavat ja sanovat hymyillen, että eivät tarkoita perinteisellä mitään ”menneisyyteen paluuta”.
Ennemminkin on heidän mukaansa kyse sitä, että kristillisyys saa näkyä ja kuulua elämässä.
– Ollaan rohkeasti kristittyjä. Tässä maailmanajassa ei sitä välttämättä uskalleta olla.
He kertovat, että heille kristillisyys on sitä, että perheen merkitys korostuu, samoin yhteisöllisyys ja lähimmäisenrakkaus.
– Kunnioitetaan vanhempia ihmisiä ja kohdataan toisemme iästä riippumatta. Ollaan samanarvoisia kaikki ja pidetään heikommista huolta.
Niina Leppikoski ja Niina Jalonen kertovat, että esimerkiksi pääsiäiskonsertissa Turussa he auttoivat vanhempaa ihmistä, jolla oli vaikeuksia kävellä.
– Arvomaailmamme näkyi lapsille lapsille juuri siinä, että otimme tämän ihmisen käsikynkkään ja autoimme.
Kristillisyys on heille itselle tärkeä ja he sanovat haluavansa jakaa tärkeän asian myös lapsille ja toivovat, että se olisi läsnä lasten elämässä myös muualla kuin kotona eli myös päiväkodissa ja koulussa.
– Päiväkoti ja koulu ovat niin suuri osa lasten elämää.
FAKTA
Perusopetuksen järjestämislupa
Valtioneuvosto voi myöntää rekisteröidylle yhdistykselle tai säätiölle luvan perusopetuksen järjestämiseen.
Järjestämisluvassa opetuksen järjestäjälle voidaan määrätä erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva erityinen koulutustehtävä.
Erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuvassa perusopetuksessa toiminnan, kasvatuksen ja opetuksen tulee noudattaa perusopetukselle asetettuja yleisiä kasvatustavoitteita ja opetukselle asetettuja tavoitteita.
Opetuksessa noudatetaan näitä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita sitouttamatta oppilaita tiettyyn opetuksen taustalla olevaan maailmankatsomukseen tai kasvatusjärjestelmän taustalla olevaan arvo- tai kasvatusfilosofiseen näkemykseen. Poikkeamista ja painotuksista määrätään järjestämisluvassa ja valtioneuvoston asetuksessa.
Erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuva paikallinen opetussuunnitelma voi olla omaleimainen opetuksen järjestämisluvan ja valtioneuvoston asetuksen määrittämissä rajoissa.
Opetussuunnitelma ei voi olla ristiriidassa perusopetuslain ja -asetusten, tavoitteita ja tuntijakoa koskevan valtioneuvoston asetuksen tai perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden kanssa.
Lähde: Opetushallitus