SANOMALEHDET julkaisevat tänään 3. toukokuuta kansainvälisenä sananvapauden päivänä vastuullista sanankäyttöä puolustavien järjestöjen allekirjoittaman yhteisilmoituksen.
Sanomalehtien Liiton tuottamassa ilmoituksessa kaksikymmentä media-alan toimijaa ottaa yhdessä kantaa vastuullisen sananvapauden puolesta.
Sananvapauden puolesta työskentelevät järjestöt ja yhdistykset haluavat yhdessä ilmaista näkemyksensä, että vihapuhetta, mustamaalausta, uhkailua ja henkistä väkivaltaa on virheellistä perustella sananvapaudella. Järjestöt sitoutuvat toimimaan vastuullisen sanankäytön puolesta ja kehottavat jokaista miettimään, miten itse käyttää sanoja.
Allekirjoittajina ovat Sanomalehtien Liiton lisäksi muiden muassa Viestinnän Keskusliitto, Suomen Journalistiliitto, Suomen Kustannusyhdistys, Aikakauslehtien liitto, MTV ja Yleisradio sekä useita päätoimittaja-, toimittaja- ja kirjailijajärjestöjä. Mukana on myös RadioMedia, jonka ilmoitustekstiin perustuva radiomainos pyörii kaupallisilla radiokanavilla viikon ajan 3.5. alkaen.
– Yhteisesiintyminen nähtiin tärkeäksi, koska olemme laajalla rintamalla huolissamme sananvapauteen kohdistuvista uhkista. Suomi on lehdistönvapauden ykkösmaa, mutta asema ei pysy itsestään. Samalla haluamme kunnioittaa maailman vanhimman painovapausasetuksen 250-vuotisjuhlaa, jonka vuoksi kansainvälinen lehdistönvapauskonferenssi on parhaillaan koolla Helsingissä, Sanomalehtien Liiton liittojohtaja Jukka Holmberg perustelee.
– Sanoilla on valtava voima. Niillä voi saada aikaan mitä vain. Käytetään niitä viisaasti, Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho muistuttaa.
– Vapaa yhteiskunta ja vapaa sana ovat erottamattomia. Niin ovat myös sananvapaus ja siihen liittyvä vastuu, toteaa Viestinnän Keskusliiton lakiasiainjohtaja Satu Kangas.
– Journalistinen vastuullinen sananvapaus on Suomea rakentava voima, jonka tuloksena koko yhteiskunta kehittyy. Sen arvo kannattaa ymmärtää ja sitä suojella, kommentoi Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström korostaa, että merkittävä tekijä Suomen hyvän lehdistönvapauden taustalla on media-alan vapaaehtoinen itsesääntely.
– Journalistin ohjeet velvoittavat korkeaan ammattietiikkaan. Kunpa muutkin suomen kielen käyttäjät ymmärtäisivät, ettei sananvapaus säily ilman jatkuvaa vaivannäköä.