Hiihtämään pääsee yllättävän monessa paikassa Varsinais-Suomessa. Lunta monilla laduilla on tosin hyvin vähän, joten loppuviikon vesisade todennäköisesti katkaisee hiihtokauden näillä laduilla.
Turussa Nunnanvuoren tykkilumiladun uskotaan kestävän vesisateen. Samoin Loimaan Harjureitin kova pohja auttaa kestämään lämmön ja vesisateen.
Pisin hiihtoreitti Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä tarjolla Harjureitillä, jossa käytössä on 25 kilometriä latua.
Harjureitillä käy päivittäin satoja ihmisiä hiihtämässä. Viikonloppuna oli vilkasta, vaikka kirjanpitoa kävijämääristä ei reitillä pidetä.
Harjureitin puuhamies Esa Lähteenmäki kertoo, että isotkin hiihtäjämäärät mahtuvat hyvin reiteille.
– Kyllä meillä on sopuisaa. Kaikki mahtuvat hyvin, sillä meillä oli eri mittaisia reittejä. Olen huomannut, että pulkalla tai ahkiolla lapsia vetävät vanhemmat eivät edes lähde vaativille latuosuuksille, Lähteenmäki kuvailee.
Harjureitin ladut on ajettu ensimmäisen kerran 13. joulukuuta. Siitä lähtien Harjureitillä on päässyt hiihtämään.
– Harju on hyvin varmaluminen paikka. Harjun kiviaines jäähtyy varhain syksyllä ja pitää kylmyyden hyvin. Täällä on säännöllisesti pari astetta kylmempää kuin muualla maakunnassa. Se tietää hyvää latujen pysyvyyden kannalta, Lähteenmäki kertoo.
Lähteenmäki hiihtää itse joka toinen päivä noin 15 kilometrin lenkin. Lisäksi hän kirjoittaa verkkoon Harjureitin sivuille latujen kunnosta lähes päivittäin. Harjureitin sivuilla on myös reaaliaikainen latukamera, jossa lumitilanteen näkee omin silmin.
Torstaiksi ennustettu vesisade verottaa varmasti päivän hiihtäjiä, mutta latujen Lähteenmäki uskoo kestävän jopa vesisateen.
– Meillä on jäätynyt latupohja, joka kestää kyllä vesisateen. Päällä olevat lumet vesi varmasti huuhtoo pois, mutta latupohja säilyy. Sitten odotetaan vain uusia lumisateita lauhan jakson päälle.
Myös Turussa on vahva luottamus, että Nunnavuoren lumetetut ladut kestävät loppuviikon sateet.
– Kyllä uskon, että ladut kestävät. Lunta on ajettu niin paksulti Nunnavuoren reitille. Eihän tästä tietenkään ihan varma voi olla, mutta kokemuksen perusteella uskallan veikata näin, sanoo liikuntapaikkamestari Jukka Virtanen.
Turussa latuja ei enää lumeteta, vaan nykyisen tykkilumimäärän toivotaan riittävän kevääseen asti.
– Meillä on hyvin tiedossa kohdat, joissa maa ensimmäisenä tulee näkyviin. Näihin on ajettu paksummin lunta. Mäkipaikat ovat esimerkiksi tällaisia.
Virtasen mukaan viikonloppuna Nunnavuoren laduilla oli ruuhkaa ja jonoa, sillä lähiseudulla ei juuri muualla pääse hiihtämään.
– Hyvässä sovussa on kuitenkin menty, lapsiperheet ja nopeat hiihtäjät ovat mahtuneet samalle ladulle.
Nunnavuoren lenkillä kulkee perinteisen latu sisäreunassa ja ulkoreunalla on baana luisteluhiihtoon.
Turussa hiihtolatu on varattu pelkästään hiihtäjille. Kävellen ladulle ei ole asiaa.
– Ladulla on ruuhkaa jo pelkästään hiihtäjistä. Turussa on myös runsaasti muita valaistuja ja hiekoitettuja reittejä kävelijöille, kertoo Virtanen.
Oletko itse kokenut tai nähnyt laturaivoa? Ole hyvä ja kerro meille aiheesta.
Kauanko ladut säilyvät, ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Minna Haikonen?
– Nyt kannattaa rynnätä hiihtoladulle, pulkkamäkeen tai lumitöihin, sillä lumet häviävät Lounais-Suomesta tämän viikon aikana. Tiistaina on talven kylmin päivä, mutta keskiviikkona lännestä tulee matalapaine sateineen, kertoo Haikonen.
– Keskiviikkoaamuna sade tulee aluksi lumena, mutta muuttuu puoliltapäivin rännäksi. Illalla alas tulee jo silkkaa vettä ja lämpötila on selvästi plussan puolella.
– Torstaina ei tule vettä, mutta lämpötila on rannikolla 4–5 astetta plussan puolella ja sisämaassakin 3. Näillä lämpötiloilla lumen sulaminen jatkuu.
Paljonko lunta on tällä hetkellä?
– Lunta on nyt noin 5 senttiä Lounais-Suomessa. Keskiviikkona sitä saattaa tulla 5 senttiä lisää, mutta kaikki sulaa melko varmasti kokonaan pois, kuvailee Haikonen.
Jäikö jokin latu pois kartasta? Ole hyvä ja kommentoi juttua ja kerro tietosi laduista.
Loimaan Lehden Facebook-ryhmän alueen hiihtoladuista löydät täältä.