Kotimainen kasviproteiinin lähde härkäpapu sopii monenlaiseen kokkaamiseen. Seuraavassa ravintolakokki Päivi Lehtosen laatimia ohjeita, joilla saa lisää papua viikonlopuksi – myös kahvipöydässä istuessa.

Lämmin juures–härkäpapusalaatti

4 dl keitettyjä härkäpapuja
1 kukkakaali tai 500 g ruusukaalia tai parsakaalia
4 porkkanaa
2 punaista paprikaa
öljyä
suolaa

Kastike:
1 dl öljyä
0,5 dl sitruunamehua
2 rkl siemensinappia
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
mustapippuria
nippu tuoretta minttua
nippu tuoretta persiljaa

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pilko kaali, porkkana ja paprika ja aseta uunipellille keitettyjen härkäpapujen kanssa. Mausta kasvikset ja pavut suolalla ja öljyllä ja laita sitten uuniin paahtumaan noin 25 minuutiksi tai kunnes pavut ovat rapeita.
Hienonna sillä välin tuoreet yrtit ja sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Kääntele kastike paahdettujen kasvisten ja papujen joukkoon.
Tarjoa salaatti joko lämpimänä lisukkeena tai jäähtyneenä salaattipöydässä.
Ohje: Päivi Lehtonen

Appelsiini-härkäpapukeitto

6 dl kasvislientä
1 dl härkäpapujauhoja
0,5 dl kermaa tai kasvikermaa
0,5 dl korianteria
0,5 tl inkivääriä
Pieni nokare appelsiininkuorta

Kiehauta kasvisliemi, lisää sitten härkäpapujauhot hyvin vispaten. Jos teet isomman erän, jauhot voi sekoittaa ensin pieneen nestemäärään tai soseuttaa seoksen sauvasekoittimella jälkeenpäin.
Hauduta seosta 15 minuuttia. Lisää sitten kerma ja mausteet.

Tumma suklaakakku

400 keitettyjä härkäpapuja
2 rkl kahvia
1 tl vaniljasokeria
125 g voita
5 kananmunaa
180 g sokeria
70 grammaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Soseuta pehmeiksi keitetyt härkäpavut kahvin ja yhden munan kanssa tasaiseksi. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää loput munat yksi kerrallaan. Lisää papuseos. Lisää kuivat aineet siivilöiden. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, lisää taikina.
Paista noin 35 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kakku leikkautuu kauniimmin, jos sen antaa odottaa seuraavaan päivään.
Ohje: Päivi Lehtonen