Loimaan seutu
Kirurginen suu-nenäsuoja, visiiri tai suojalasit, suojatakki tai esiliina, käsineet – sekä hiussuoja, jos potilas kovin pärskii. Ja vielä työvaatteet niiden alla.
Tällaisessa asussa Loimaan pääterveysasemalla kohdataan hengitystieoireiset potilaat.
Jokaisen potilaan jälkeen hoitaja-lääkäri -työpari vaihtaa asunsa ja ne laitetaan roskiin. Myös vastaanottohuoneen pinnat pyyhitään. Kesken päivää tehdään välisiivous ja illalla toinen.
Hengitystieoireiset otetaan sisään takaovesta. Ovesta ei kulje ketään muita ja heitä tutkitaan kaikesta muusta terveysaseman toiminnasta irrallaan olevissa huoneissa.
Ollaan eristyskäytävässä, ja täällä jokaista potilasta kohdellaan mahdollisena koronapotilaana.
Tervetuliaisiksi saa oman kasvosuojaimen.
Näin terveyskeskuksessa estetään mahdollisten koronatartuntojen leviämistä.
Terveyskeskuksen muissa tiloissa voidaan ottaa vastaan muita potilaita, kun hengitystieoireiset eivät seikkaile terveyskeskuksen kaikissa tiloissa, vaan heidät ohjataan puhelimessa saapumaan infektiokäytävään ja he pysyvät siellä tutkimusten ajan.
Hengitystieoireisia ei lähetetä itsekseen esimerkiksi laboratorioon, vaan laboratoriokokeita tullaan ottamaan eristystiloihin ja suojattuna. Röntgeniin potilas menee kasvosuojan kanssa tarvittaessa.
– Eristyskäytävällä työskenteleville on myös omat pukeutumistilat, Loimaan terveydenhoidon tartuntatautiasioita koordinoiva terveyskeskuslääkäri Kirsi Jokinen ja tartuntataudeista vastaava hoitaja Mari-Kaisa Heikkinen sanovat.
Jokainen yskä tai nuha ei ole koronaa eristyskäytävälläkään. Eikä kuka tahansa edes pääse koronatestiin, terveyskeskuksesta muistutetaan.
Pyyntöjä tulee päivittäin, mutta testeihin pääsee vain sairaanhoitopiirin tarkkojen ohjeiden mukaan.
Loimaan terveyskeskuksesta testeihin on ohjattu kymmeniä, mutta ei vielä edes sataa ihmistä.
Alkuun jokaiseen testiin tarvittiin sairaanhoitopiirin infektiolääkärin lupa, mutta nyt testeistä voidaan päättää osin paikallisestikin.
Mahdolliset karanteenit määrää Loimaan terveydenhuollon yhteistoiminta-alueen tartuntatautivastuulääkäri, johtava lääkäri Sari Koistinen.
– Koronatesti tehdään nenä-nielukokeena, ja tulosten saaminen kestää vuorokauden, Kirsi Jokinen ja Mari-Kaisa Heikkinen sanovat.
Terveydenhoidon työntekijät pyritään testaamaan ensisijaisesti.
Viruksen ei haluta leviävän hoitohenkilöstöön eikä sen keskuudessa, jotta väkeä riittää nyt tavallisiin töihin ja etenkin sitten kaikkiin tarpeellisiin tehtäviin, jos virus leviää.
– Nyt meillä on ollut muutamilla influenssaakin, vaikka ollaankin rokotettuja, mutta näin kauden lopulla rokotteen teho voi olla jo ehtinyt heikentyä.
Hengitystieoireisilta otetaankin samalla myös pikatestit influenssasta ja rs-viruksesta, joilla saadaan suljettua ne ensin pois.
– Töihin ei saa tulla hengitystieoireisena, nyt on nollatoleranssi.
Samat ohjeet käyvät kaikille muillekin. Hengitystieoireisten olisi nyt syytä pysyä kotona – ja ennen muiden pariin palaamista takana tulisi olla pari oireetonta päivää.